Boettmakeri

Reparation av boetter

Varje armbandsur och fickur har sitt eget hus, en boett. Boettens utformning skiftar och kan vara tillverkad i till exempel guld, silver eller stål.

Klockor lever olika liv, men gemensamt för alla armbandsur, och även fickur, är att boetten är den som får ta emot allt yttre slitage.

HOFLINS URMAKERI reparerar och utför service på boetter. Det kan vara byte av glas som blivit repiga eller gått sönder. Boetter har även en del packningar som med tiden blir torra och behöver bytas för att förhindra damm, smuts och fukt att tränga in och skada urverket.

HOFLINS URMAKERI utför helpolering av boett och länk/kedja.
Ibland, när olyckan har varit framme, kan ett armbandsur eller fickur ha blivit utsatt för mer slitage än vanligt och boetten kan ha fått kraftiga repor eller jack i ytan. Bandskänklar kan ha blivit böjda eller skadade så band eller länk inte fäster, eller kanske infästning för kronan blivit skadad så uret inte går att ställa. Boetten kan ha fått kraftiga repor, jack eller bucklor i ytan.

HOFLINS URMAKERI riktar boetter, tar bort bucklor och polerar. Kan ombesörja lödningar i guld.

Skadad fickursboett
Skadad fickursboett
Åtgärdad fickursboett
Åtgärdad fickursboett
Opolerad boett
Opolerad boett
Polerad boett
Polerad boett

Jubileumsklockor, de som man får efter 30 år i statlig tjänst och som har inskription på baksidan "för nit och redlighet i rikets tjänst", är i 18 karats guld, helt slutna och relativt mjuka. De finns inget baklock. När de behöver få nytt batteri bör de lämnas till en utbildad urmakare som på ett korrekt sätt och med rätta verktyg kan öppna den via kronans hals. Om detta inte görs korrekt kan halsen skadas och det måste lödas dit en ny. 

HOFLINS URMAKERI byter batteri i dessa ur, löder in nya halsar och riktar skänklar.

Certina med trasig hals
Certina med trasig hals
Certina med borttagen hals
Certina med borttagen hals
Certina med ny hals
Certina med ny hals